Mardin Kültürel Peyzaj Alanı

2000

Mardin, Türkiye'nin güneydoğusunda, Suriye sınırında, Mezopotamya Ovasına hâkim bir alanda kurulmuştur. Mardin; Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki “Bereketli Hilal” bölgesinde yer almaktadır. Bir ortaçağ kenti görünümünde olan Mardin, doğal yapı ile insan etkileşimi sonucu ortaya çıkan taş mimarisinin benzersiz, dini ve geleneksel yapılarını barındırmaktadır.

Mardin; mimari, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Yüzyıllardır farklı dil, din ve kültüre sahip insanların barış, huzur ve hoşgörü içerisinde yaşadığı kent olan Mardin bünyesinde; farklı sanatsal ve dini yönden tarihi değeri olan, camileri, türbeleri, kiliseleri ve manastırı barındırmaktadır. Mardin, İpek yolu güzergâhında olup, ilde beş han ve bir kervansaray bulunmaktadır.



Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi

2014

Zeynel Abidin Cami Külliyesi; cami, minare, iki türbe, şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarından oluşmaktadır. Külliye yapı olarak bahçeli, açık bir avlunun içerisinde şekillenmiş olup; genel olarak L plan tarzında kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir. Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed'in 13. kuşaktan torunları olup tüm İslam aleminde kutsal sayılmaktadırlar. Türbe üzerindeki kitabeye göre cami 12. yüzyılda yapılmıştır.

Mor Yakup Kilisesi; Zeynel Abidin Caminin sadece 100 metre doğusunda yer almaktadır. Yukarı Mezopotamya bölgesindeki en eski kiliselerden biri olarak bilinen bu kilise, M.S. 313 yılında, o dönemlerde yaşayan rahip Mor Yakup tarafından inşa ettirilmeye başlanmıştır.