Meddahlık Geleneği

Meddahlık, meddah adı verilen sanatçıların halkı eğlendirmek amacıyla taklit, espri, jest ve mimikler eşliğinde sergiledikleri doğaçlama hikâye söyleme sanatıdır.

Sanatın başarısı Meddah’ın retorik yeteneğine ve seyirci ile kurulan iletişimine bağlıdır. Geleneksel olarak Ramazan gecelerinde, sünnet düğünlerinde ve kahvehanelerde icra edilen Meddahlık, dönemin aynası olma işlevine sahiptir. Hikâyelerin içeriğini çoğu zaman sosyal ve politik eleştiri ile halkın eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ve aydınlatılması amacı belirler.

Meddah hikâyelerinin ortak özelliği günlük hayatta karşılaşılan düzensizliğin, yoksulluğun, ekonomik ve sosyal problemlerin farklı açılardan sahneye taşınması ve bu konular üzerinde esprili yollardan düşünülmesinin sağlanmasıdır. Meddah, bir baston ve mendil eşliğinde gerçekleştirdiği gösterisinde yaygın edebiyat eserlerinden ve popüler konulardan seçtiği anekdot ve şarkılardan oluşan bir repertuar sunar. Her hikâyenin sonunda seyircinin de onay vereceği ahlaki dersler çıkarır.