(Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya (2009) (2016 yılında dosya Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan katılımı ile genişletilmiştir)

Nevruz mevsimlik bahar bayramlarındandır. Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve yenigün anlamına gelen nevruz, eski takvime göre yılın ve baharın ilk günü sayılır.

Güneşin koç burcuna girdiği 21 Mart’a denk gelen nevruz; kışın sona erdiği, tabiatın canlandığı ve yazın bolluk ve bereketine kavuşulduğu günün simgesi olarak Balkanlardan Orta Asya’ya geniş bir coğrafyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Nevruzu kutlayan halkların tarihinde, dinsel, kültürel, sosyal olaylar birikerek katmanlaşmış olduğundan bayramın mitsel açıklamaları ve anlamları da değişiklik göstermektedir.

Ateş üstünden atlanması, o güne özel yiyeceklerin hazırlanması ve yenmesi, müzik ve dans Nevruz günü yapılan kutlamaların ortak unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır. Nevruz, Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ve Türkiye’nin ortak bir unsuru olarak 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alınmıştır.